Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΕΣΠΡΕΣΟ

Η δοκιμή του εσπρέσο

Εμφάνιση, άρωμα, γεύση, αφή, ακοή: όλες οι αισθήσεις επιστρατεύονται για την απόλυτη εμπειρία γεύσης

Espresso tastingΚατά τη δοκιμή του εσπρέσο, λαμβάνονται υπόψη οι τέσσερις βασικές φάσεις:

Ανάλυση της εμφάνισης
  • Το χρώμα της κρέμας δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ανοιχτό ούτε πολύ σκούρο, αλλά περισσότερο να προσεγγίζει το χρώμα του φουντουκιού με σκούρες κόκκινες κηλίδες (τιγρέ).
  • Η σύσταση της κρέμας θα είναι εξαιρετική αν είναι λεπτή (με ύψος 3-4 mm) χωρίς να αφήνει να διαφαίνεται το μαύρο χρώμα του καφέ.
  • Η ομοιογένεια του καφέ θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αφήνει μια ομοιόμορφη όψη για λίγα λεπτά.

Ανάλυση του αρώματος
Το άρωμα θα πρέπει να είναι ευχάριστο και έντονο, διαφορετικά θα είναι μια απλή �μυρωδιά�. Τα αρώματα μπορούν να είναι διαφορετικής υφής: φρουτώδες, λουλουδένιο, σοκολατένιο, καβουρδισμένο και άρωμα μπαχαρικών.

Ανάλυση της γεύσης
Για τη σωστή ανάλυση θα πρέπει να έχουμε δύο φλιτζάνια, για να δοκιμάσουμε τον καφέ πρώτα πικρό καις τη συνέχεια μα ζάχαρη (συνήθως με ένα φακελάκι ή έναν κύβο ζάχαρης) ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα καλά και/ή τα κακά στοιχεία. Στην αρχή, αφού έχουμε εισπνεύσει και γευτεί μια μικρή ποσότητα εσπρέσο, θα αναρωτηθούμε: η αίσθηση που αφήνει είναι ευχάριστη ή δυσάρεστη; Πέρα από την προσωπική μας κρίση, μπορεί να τύχει, ο καφές να μην πληροί τις οργανοληπτικές παραμέτρους της ποικιλίας του.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος της αφής, για παράδειγμα αν δίνει στον ουρανίσκο μια τραχιά ή απαλή αίσθηση. Στη συνέχει ο έλεγχος θα στραφεί προς τις πρωτεύουσες γεύσεις: είναι πολύ οξύς; Δεν είναι πικρός; Η γλύκα του δεν είναι αρκετή;

Τέλος, θα περάσουμε στον προσδιορισμό τυχόν ελαττωμάτων: αίσθηση χώματος, χόρτου, ξύλου, άγουρος καφές.

Τελική αξιολόγηση
Η τελευταία ανάλυση θα δώσει την γενική αξιολόγηση για την αίσθηση του αφήνει στη γεύση, την ισορροπία και τη δομή του φλιτζανιού καφέ.


http://www.planetcoffee.it/greek/espresso-tasting/espresso-tasting/espresso-tasting.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου